EP Tacen 2016


ISTORIJSKI USPEH RAFTING SPORTA U SRBIJI

Osvojeno srebro u paralelnom sprintu

srbija 20

 

 

Naši momci juniorskog tima U23 u sastavu Aleksandar Pantelić, Bogdan Ribarić, Vladimir Kranjčec i Marko Stojanović su prvog dana takmičenja na Evropskom prvenstvu R4 u Tacenu u Sloveniji osvojili srebrnu medalju i time ispisali novu istoriju u rafting sportu u Srbiji. Ovo je prva medalja na EP u raftingu u istoriji ovog sporta u Srbiji i uopšte prva medalja ikad osvojena na velikim takmičenja. Nakon osvajanja klupskog prvenstva Evrope konačno i prva medalja je zasjala na grudima naših momaka. Ovim putem čestitamo mladićima koji su vrednim radom došli do odličja i tako pokazali da pored mnogih vodenih sportova u kojima osvajamo najsjajnija odličja i rafting postao sport u Srbiji u kom smo pokazali svoj kvalitet.

 

Istorijski uspeh postigla je juniorska reprezentacija Srbije u raftingu (do 23 godine), osvojivši srebro u disciplini paralelni sprint na Evropskom prvenstvu koje se održava na veoma zahtevnoj veštačkoj stazi Tacen, u Sloveniji. Aleksandar Pantelić, Bogdan Ribarić, Marko Stojanović, Miran Gojić i Vladimir Kranjčec, članovi reprezentacije Srbije, potekli su u Nautičkom klubu Liman iz Zemuna. Predsednik kluba, njihov trener, a ujedno i Predsednik Rafting Saveza Srbije, Boris Purjakov veoma uzbuđen, poslao je ovaj kratak izveštaj… „Posle odlične vožnje u disciplini sprint, ali i prvobitnog peha, gde su naši momci zbog pogrešne procene stali desetak metara pre cilja, krenuli su u disciplinu paralelni sprint sa najteže – poslednje pozicije. Redom su u najtežoj disciplini padale svetske sile u raftingu: Slovačka, Češka i Austrija. U finalu posle duge i izjednačene borbe, domaća ekipa Slovenije je pobedila“.

Odrasli sa puno odricanja, veslajući i trenirajući uglavnom na Dunavu koji se nikako ne može svrstati pod kategoriju divljih voda, sazrevajući u akcijama spašavanja od poplava širom Srbije, polažući ispite na Fakultetu i radeći paralelno da bi opstali (od pet članova reprezentacije četvorica su „difovci“), skupili su snagu i u kritičnim trenucima ostvarili nemoguće… Dugoročni projekat Saveza počeo je da daje rezultate. 

Srbija dakle, u društvu divljevodaških i rafterskih velesila. Srbija čiji šampioni države nemaju klupske prostorije. Srbija bez veštačke staze za rafting i kajak, sa veoma malo uređenih staza na prirodnim rekama. Klubovi koji svoju opremu pozajmljuju jedni drugima. Savez u kome ni jedan trener ne prima novac za svoj rad. Srbija sa ljudima koji mogu sve…

 Željko Rajković

 

BRAVO ZA MOMKE, BRAVO ZA SRBIJU… NAPRED DO ZLATA…. fotogalerija

Srpski mediji propratili su osvajanje srebrne medalje na Evropskom prvenstvu i to:

STUDIO B

SAJT GRADA BEOGRADA

INFORMER

TELEGRAF

GOSTOVANJE U JUTARNJEM PROGRAMU RTS-A NAKON POVRATKA U SRBIJU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA