Istorijat sportskog raftinga


Istorijat srpskog rafting sporta

 

Kada kažemo “splavarenje” setimo se davnih vremena kada su splavari koristili vodene tokove i spuštali drvene trupce do udaljenih odredišta, jer tada nije bila izgrađena putna mreža, te je to bio jedini vid prevoza drveta. Nešto kasnije, nakon Drugog svetskog rata, pojavljuju se gumeni čamci na naduvavanje koje avanturisti i ljubitelji brzih voda kupuju kao rashodovane od vojske i tako počinje nova era splavarenja kojeg sada nazivamo rafting. Zbog geografskog položaja i svojih moćnih reka, Srbija ima neverovatan potencijal za razvoj kako sportskog tako i komercijalnog raftinga. Kod nas su se krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog veka pojavili entuzijasti i ljubitelji reka koji su gumenim čamcima savladavali Lim, Ibar, Nišavu, Drinu i druge srpske reke. Prava ekspanzija raftinga desila se 90-ih nakon prodaje starih vojnih čamaca poznatih kao DČ-10, čija je cena bila pristupačna svima onima koji su želeli da osete čari brze vode. Tada se ljubitelji raftinga udružuju u klubove i počinju zajedničke pohode na balkanske reke. Prva ozbiljnija rafting takmičenja organizuje klub “Kanjon” u Republici Srpskoj i taj talas pokreće celu jugoistočnu Evropu. Srpski klubovi se 2006. godine udružuju i organizuju prvo Državno prvenstvo na Ibru, na stazi Grnčić. Krajem godine Srbija stvara regionalnu rafting ligu potpisivanjem povelje sa još četiri zemlje i na taj način priprema Balkanski šampionat. RFSS –  Rafting Savez Srbije osniva se 2005. god, dok sa radom, nažalost, počinje tek krajem 2007. godine. 

   

 1. godina: Prvo međunarodno rafting takmičenje u Srbiji organizuje Nautički sportski klub “Liman”, Zemun. To je tačnije Evropski kup 2007. na Limu, na stazi Kumanica, gde dolazi veliki broj ekipa iz Evrope. Internacionalna Rafting Federacija (IRF) daje visoku ocenu organizatoru takmičenja i Srbiji se otvaraju vrata za organizaciju sledećih međunarodnih takmičenja. Te iste godine muška ekipa kluba “Avantura 4×4” reprezentuje Srbiju na Svetskom prvenstvu u Koreji, po prvi put zajedno sa prvim srpskim međunarodnim rafting sudijom Borisom Purjakovim. Svi oni odlaze o svom trošku na ovo Svetsko prvenstvo i Boris Purjakov uspeva da za takmičarski tim obezbedi donaciju od oko 4 hiljade dolara od koreanskog organizatora prvenstva. RFSS dobija novo rukovodstvo krajem godine, a novoizabrani predsednik Saveza uspeva da naš Savez postane punopravni član Sportskog Saveza Srbije i na taj način obezbedi državna sredstva za svoj rad. Tih godina srpski klubovi odlaze u druge zemlje i počinju da stiču potrebna iskustva u sportskom rafting takmičenju.
 2. godina: Evropski kup Lim 2008. organizuje NSK “Liman”, Zemun, ovaj put na novoj stazi, Strugovi, sa velikim brojem učesnika iz Evrope, a na istom takmičenju se održava trka Državnog prvenstva. Te 2008. godine su se održale tri trke Državnog prvenstva koje su se sabirale sa takmičenjima: Euro Cup Lim (EC Lim), EC Vrbas i Državno prvenstvo na Limu koje je organizovao klub “Lim Lučice”. Reprezentacija Srbije za 2008. godinu u muškoj i ženskoj konkurenciji, ekipa “Liman”- Zemun, odlazi na Evropsko prvenstvo u Wildalpen, Austriju, gde organizatori omogućuju da i drugoplasirane ekipe iz nacionalnog prvenstva učestvuju, što je omogućilo da Srbija ima četiri tima. To je prvi put da se Srbija takmiči na Evropskom prvenstvu. Srpski klub “Liman”-Zemun organizuje Euro Cup Struma 2008. u Bugarskoj i to sa najboljom organizacijom do tada viđenom na EC takmičenjima i time podiže rejting srpskog raftinga.
 3. godina: Srbija dobija do tada najveće međunarodno rafting takmičenje, Svetski kup Nišava 2009. Tada predstavnici IRF-a zajedno sa trenerima i takmičarima potvrđuju da je ovo najbolje organizovani Svetski kup do tada. Pokrovitelj je grad Niš, a organizator takmičenja NSK ”Liman”, Zemun, koji dovodi dvostrukog prvaka sveta, reprezentaciju Brazila. Tu su i reprezentacije Čilea, Indije, Rusije – tri muške ekipe i jedna ženska ekipa svi iz dalekog Sibira. Evropu predstavljaju ekipe Holandije, Češke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BIH, Bugarske, itd. Jubilarni treći po redu Euro kup Lim 2009. pod pokroviteljstvom grada Prijepolja, a u organizaciji NSK ”Liman”-Zemun i pored minimalnih sredstava ovo takmičenje organizuje na zavidnom nivou. Muški tim “Adrenalina” i ženski tim “Limana” reprezentuju Srbiju na Svetskom prvenstvu u Banja Luci zajedno sa dvojicom generalnih sudija i rekordnih 8 srpskih asistent sudija. RFSS organizuje obuku vodiča rafta i izdaje prve domaće licence. Srbija prvi put dobija prvaka Evrope na klubskom nivou, a to su devojke iz NSK “Liman”- Zemun. URSS – Udruženje Rafting Sudija Srbije dobija zvanično rešenje od Ministarstva Sporta kao potpuno nezavisno udruženje i počinje organizovano sa RFSS da podiže na viši nivo rafting sport.
 4. godina: Domaćin Evropskog kupa Nišava 2010. je grad Niš, a organizator takmičenja NSK „Liman“ – Zemun. I ovaj put strane ekipe dobijaju besplatan smeštaj, a svi takmičari dobijaju obroke kao i idealne uslove za sportsko nadmetanje. Srbija učestvuje sa dve muške i dve ženske ekipe na Evropskom prvenstvu u Italiji. Svetsko prvenstvo R4 je održano u Holandiji gde Srbiju predstavljaju timovi klubova „Vir“ i „Liman“ na atraktivnoj veštačkoj stazi, gde su i dvojica naših sudija, koji su osim suđenja angažovani u radu IRF kongresa. Ženski tim NK „Liman“ postaje klubski šampion Evrope za 2010. godinu u okviru takmičenja na Evropskom kupu. Klub „Vir“ u muškoj konkurenciji deli prvo i drugo mesto na EC za ukupan plasman. Srpski klub „Liman“ po drugi put uspešno organizuje Evropski kup Struma 2010. u Bugarskoj. Predsednik našeg Saveza postaje član komisije za Evropska takmičenja. Snežni rafting se pokreće kao atrakciju na Kopaoniku sa željom da i on postane sportski događaj i samim tim više popularizuje naš sport.
 5. godina: NSK „Liman“ organizuje Evropski kup Nišava 2011. sa visokim standardima koje je postavio na ranijim takmičenjima, sa pokroviteljem, gradom Nišom. Po prvi put se organizuje kamp za perspektivne sportiste u Niškoj Banji, gde pripreme i obuku imaju naši najmlađi uspešni rafteri na čelu sa trenerom  Slavicom Višekrunom. Takođe, tu je po prvi put organizovan seminar za trenere i sve zainteresovane takmičare na temu ,,Tehnike veslanja i priprema takmičara“. Seminar vodi svetski rafting stručnjak Robert Kazik, potpredsednik IRF-a. Praktični deo je na Nišavi, a teoretski u Niškoj Banji, gde se takođe odvija i obuka rafting vodiča ovaj put sa međunarodnim licenciranjem, koju drži Pastir Aleksandar, a Savez obezbeđuje svu opremu i logistiku. Na Svetsko prvenstvo u Kosta Riku Srbija šalje muški seniorski tim kluba “Adrenalin”, a uz pomoć Ministarstva omladine i sporta tamo odlaze i naša tri predstavnika sa tri projekta – “Rafting ergometar”, “Povezivanje FISU sa IRF-om” i “Rafting kao olimpijski sport”. Ova tri naša predstavnika postaju članovi komiteta za međunarodne odnose u IRF-u. U Kosta Riki podnosimo kandidaturu za organizaciju Svetskog prvenstva u Srbiji 2013. godine.
 6. godina: Pripreme srpskog juniorskog tima se odvijaju na Nišavi u dva navrata po sedam dana. Prvo Univerzitetsko rafting takmičenje u svetu organzovano je na Nišavi. Srbija organizuje Evropski kup Niš 2012. i juniori NSK “Liman” postaju vice šampioni Srbije u seniorskoj konkurenciji i plasiraju se za odlazak na Evropsko prvenstvo u Višem Brodu zajedno sa seniorskim timom “Vira”. Na Svetskom prvenstvu u raftingu za juniore po prvi put momci “Limana” brane boje Srbije na reci Vltavi u Češkoj kao i jedan tim u veteranskoj konkurenciji. NSK “Liman” je ponovo šampion Evrope na klubskom nivou.
 7. godina: Prvi u svetu organizujemo takmičenje na rafting ergometrima koji su domače proizvodnje i stvaramo pravila takmičenja na njima. Organizovali smo “Drugo Unervizitetsko rafting prvenstvo Srbije”. Na kongresu Internacionalne Rafting Federacije na Novom Zelandu prihvaćen je jednoglasno program predsednika Rafting Saveza Srbije za stvaranje Svetske rafting spasilačke službe sa pravilnikom, obukom i licenciranjem spasilaca iz celog sveta. Predsednik RFSS Boris Purjakov je tada napravio projekat “Svetski dan raftinga” i dan održavanja Drinske regate Internacionalna Rafting Federacija je proglasila za Svetski dan raftinga. Na ovaj način je Drinska regata postala najposećeniji događaj povezan sa Svetskim danom raftinga, kod nas u Srbiji. Kamp za perspektivne sportiste organizovan je u Niškoj Banji. Evropski kup i ove godine Srbija uspešno organizuje sa Državnim prvenstvom na Nišavi. Jačamo specjalne veze Republike Srpske i Srbije organizacijom prve rafting regate Banja Luka – Beograd uz pomoč NSK Liman i kluba Kanjon.
 8. godina: Katastrofalne majske poplave zadesile su našu zemlju. Članovi našeg Saveza su u svim poplavljenim područjima pružili pomoć ugroženom stanovništvu. Procena je da smo evakuisali više od 2000 ljudi, a neki timovi su neprekidno nedelju dana pomagali građanima tokom poplava. Evropski kup koji je morao biti odložen zbog elementarnih nepogoda – poplava, nakon mesec dana odlaganja smo uspešno i kvalitetno organizovali u Nišu zajedno sa Univerzitetskim prvenstvom. Prvi smo nacionalni granski savez koji je organizovao Državno prvenstvo na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine. U Zubinom Potoku smo uspešno oranizovali ovo takmičenje gde su i inostrane ekipe uzele učešće. Oba ova takmičenja organizovao je NSK “Liman”. U Sićevačkoj klisuri uz ogromnu količinu vode u Nišavi perspektivni juniorski tim “Limana” se pripremao za najbolji plasman u okviru kampa za perspektivne sportiste. Osnovana je “Vodena služba spasavanja Srbije”, koja ima za cilj da postane jedna od najjačih spasilačkih organizacija na vodi i okupi naše iskusne raftere iz svih klubova. U okviru beogradskog sajma Nautike i sajma Expo 112 predstavili smo naš Savez.
 9. godina: Muški tim NSK “Liman” je šampion Evrope na klubskom nivou takmičenja u okviru Evropskog kupa koji se organizuje u seniorskoj konkurenciji, što je veliki uspeh jer su oni bili juniorski tim. Isti taj tim je prošao pripreme i kamp za perspektivne juniore na taj način pripremajući se za najveća takmičenja. Evropski kup Niš 2015. organizovan je na stazi Ostrovica na Nišavi gde i studenti ponovo uzimaju učešće na „Univerzitetskom rafting prvenstvu Srbije“. Srpski timovi odlaze na Evropsko prvenstvo u Banja Luku gde su izvrsno dočekani i bodreni na samom takmičenju.
 10. godina: Juniorski vicešampioni Evrope postali su takmičari NSK “Liman” iz Zemuna, na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Na ovom Evropskom prvenstvu po prvi put se zaviorila srpska zastava na pobedničkom postolju i ovo je istorijski najveći uspeh koji smo postigli do tada. Jubilarni deseti Evropski kup je organizovan u Nišu u organizaciji NSK “Liman” kao i svih prethodnih 10 godina. Na istom mestu je organizovano “Peto Univerzitetsko prvenstvo Srbije”. Ove godine, kao i prethodne, obezbeđena je neophodna oprema za uspešan rad Vodene službe spasavanja Srbije (VSSS) i odlučeno je da se svake godine obnavlja i dopunjuje. VSSS je uspešno pružala pomoć na ugroženom poplavljenom području Lučana i predstavila se na našem štandu na sajmu Nautike i sajmu Expo 112 u Beogradu.
 11. godina: Na Ibru u Zubinom Potoku, pre Državnog prvenstva, na slalom stazi su postavljeni reflektori, priobalje je uređeno i ponovo je raskrčena obala u dužini od 5 km na spust stazi. Ova slalom staza postaje jedna među najopremljenijim evropskim takmičarskim stazama i jedina u Srbiji sa reflektorima za noćno takmičenje sa svom pratećom infrastrukturom. Raščišćavanjem desne obale na takmičarskoj stazi u Ostrovici stvorili smo bolje uslove za organizaciju Evropskog kupa Niš 2017. koji smo uspešno organizovali kao i prethodnih godina.
 12. godina: U mesecu januaru smo bili domaćini kongresa “Svetske rafting Federacije” (WRF). Predsednik RFSS Boris Purjakov izabran je za prvog potpredsednika Svetske rafting Federacije. Po drugi put u Srbiji, ali ovaj put na Kosovu i Metohiji u Zubinom Potoku, smo organizovali Svetski kup i ovaj put je organizator NSK “Liman”. Slalom staza je modifikovana i produžena, gde su postavljeni dodatni reflektori za noćnu trku. Muški juniorski tim ovaj put sastavljen iz više klubova predstavlja nas na Svetskom prvenstvu u Italiji. Dvojica naših međunarodnih sudija dobijaju najviše sudijsko zvanje instruktora i uspešno organizuju polaganja za internacionalne sudije u Italiji, Hrvatskoj, Turskoj i Srbiji.

 

 

Beograd 31.12. 2018.                                                    Autor Stefan Purjakov